Nemzetközi és belföldi,
hűtős és ponyvás szállítmányozás

RBT Europe

4 kezes vezetés: hogyan tartsd be a pihenőidőket?

4 kezes vezetés: hogyan tartsd be a pihenőidőket?
Akár 1500 km-t is megtehet egy huzamban egy fuvarozó gépjármű, ha 4 kezes vezetéssel irányítják. A szabályok lehetővé teszik, hogy egyfolytában napi 18-20 órát is menjenek az autók, ez pedig segíti a gépjárművek optimális kihasználását.

Ám önmagában az, hogy két, jogosítvánnyal rendelkező ember ül az autóban, még nem jelenti azt, hogy a járat 4 kezes.

Mikor beszélünk 4 kezes járatról?

Akkor, ha a következő feltételek egyszerre valósulnak meg: két gépkocsivezető munkaszerződéssel, azaz hivatalosan tartózkodik a gépjárművön, ennek megfelelő vezényléssel, úgy, hogy egyszerre kezdik meg a műszakot (a 2. vezető a műszakkezdés utáni első óra végéig is beülhet) és vezetési idejüket egymást váltva használják ki, illetve egyszerre fejezik be a tevékenységet. A trans.info cikke szerint ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor nem vehetők igénybe a 4 kezes vezetésre vonatkozó kedvezmények.

Milyen kedvezmények vannak, hogyan kell és érdemes kivenni a pihenőidőket?

Kedvezmény, hogy 24 óra helyett 30 órás időintervallumot kell számolni a tevékenységre.
Kedvezmény az is, hogy minden 30 órás ciklusban egy legalább 9 órás napi pihenőidőt kell tartania a két járművezetőnek. Ekkor a járműnek mindenképpen állnia kell! A 4 kezes vezetés során csak a napi pihenőidőnek minősülő egybefüggő 9 órás pihenőidő létezik, itt nem érvényes a napi vezetésre vonatkozó szabály, miszerint napi 11 órás pihenőidőt, és 3+9 órás osztott napi pihenőidőt kell tartani.
További kedvezmény, hogy a mindenkori váltósofőr 4,5 órányi készenléti idejéből 45 perc elszámolható szünetként, így nem kell 45 perces szüneteket tartania a járművezetőknek, ezért megvalósulhat a „meleg váltás”. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy sajnos ez az engedmény az AETR Egyezményben nincs benne, így minden 4,5 óra vezetés után 45 perc szünetet kell tartani. Ha ez nem valósul meg, akkor elégtelen szünet miatt akár magas bírságot is kiszabhatnak a sofőrökre.

A 4 kezesség szabályai

4 kezes járatot nem mindenki visz, vagy nem biztos, hogy gyakran, ezért érdemes tisztában lenni néhány rá vonatkozó alapvető szabállyal. Például azzal, hogy a mindenkori járművet vezető személy kártyájának vagy korongjának mindig az 1-es aknában kell lennie és természetesen váltásnál ki kell cserélni. Azt is jó tudni, hogy amíg a jármű mozgásban van, a váltósofőr készenlétet ad, ez nem számítható pihenőidőnek, hiszen a jármű nincs álló helyzetben. A több fős személyzet munkahetével kapcsolatban szem előtt kell tartani: attól függetlenül, hogy a munkahét 30 órás napi ciklusokat tartalmaz, nem haladhatja meg az alapmeghatározásban szereplő 6x24 órás időintervallumot, tehát összesen a két db heti pihenő között a 144 órát.
Fontos szabály a 4 kezes vezetéssel kapcsolatban, hogy a több fős személyzetnek egy esetben kell tartania 11 órás pihenőt: a kompon vagy vonattal való közlekedés esetén, és itt is csak akkor, ha azt szeretnék, hogy részükre is járjon a maximum 2 alkalommal 1 óra időtartamra történő egyéb tevékenységi kedvezmény, ekkor a kompon vagy vonaton töltött idő pihenőidőként számolható el.

Hogyan lehet szétülni, pihenni, befejezni a 4 kezes vezetést?

A 4 kezes járatot napi pihenő nélkül is szabályosan meg lehet szakítani. Ilyen esetben azt kell figyelembe venni, hogy ha szétülnek, a kezdéstől számolva még elfér-e egy értékelhető napi pihenőidő a 24 órás ciklusukban. Ha igen, szét lehet ülni, ha nem, akkor mindenképpen napi pihenőidőt kell tartani. Ezenkívül mindig felmerül a kérdés, hogy mit is jelent a fuvarfeladat együttes befejezése, mert ezt nem fogalmazták meg konkrétan a jogszabályban. Bármit befejezésnek tekinthetünk, akár egy parkolói váltást is.

(forrás: trans.info)

Időtúllépés
Lejárt munkamenet