Nemzetközi és belföldi,
hűtős és ponyvás szállítmányozás

RBT Europe

Digitalizáció a szállítmányozás és logisztika terén

Digitalizáció a szállítmányozás és logisztika terén
A következő 5 év a szállítmányozási és logisztikai piac digitalizációjáról szól. Az ágazat cégeinek vezetői a szolgáltatásnyújtási technológiában, illetve az elosztási csatornák terén várnak nagy változást.

A piacot befolyásoló tényezők:

  • digitalizálás
  • eltolódás a nemzetközi kereskedelemben
  • szoftveres megoldások
  • belső változások a kereskedelemben
  • gépek és berendezések fejlődése - hozzájárul a szolgáltatások hatékonyságának növeléséhez

 

Az operációs és szerződéses folyamatok digitalizálásának következtében a cégek növelhetik bevételeiket, leegyszerűsíthetik folyamataikat, átalakíthatják szolgáltatásaikat, termékeiket, üzleti modelleiket, csökkenthetik a képzett munkaerő hiányának hatásait.

 

A szállítmányozás és logisztika területén az új trend az eltolódás a nemzetközi kereskedelemben, úgymint:

  • a kereskedelem növekedése az Európa-Ázsia vonalon
  • szabadkereskedelmi egyezmények
  • kereskedelmi háborúk és korlátozások a szállítmányozás nemzetköziesítésében
  • új kereskedelmi útvonalak
  • a vasúti és közúti infrastruktúra fejlődése - vasútvonalak, autópályák modernizálása, új kapcsolatok, objektumok kiépítése, pl. terminálok, elosztóközpontok

 

Az Ipar 4.0 az ipari folyamatok teljes digitalizációja és hálózatosodása, az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása. Ebből forrt ki a Logisztika 4.0, a komplex megoldást nyújtó rendszer (szoftverekből, hardverekből, kiegészítő eszközökből áll), mely a virtuális és fizikai világot hatékonyan összekapcsolja a folyamatokban, pontosan teljesíti a meghatározott feladatokat és integrált fejlesztő eszközével kielégíti a változó igényeket.

 

A korszerű információ- és kommunikáció-technika összeolvasztásával létrehozott intelligens és egymással digitális hálózatba szervezett rendszerek lehetővé teszik az emberek, gépek, berendezések, logisztika és termékek egymással történő kommunikációját. Ha a logisztikát integrálják az ellátási láncba, optimalizálható a just in time termelés, a fuvarozók nagyobb tervezési biztonságot, flottáik jobb kihasználtságot kapnak, a rakodási helyeken pedig rövidebb várakozási idő érhető el.

 

A robotizáció, elektromobilitás, nagy sebességű vasutak olyan megoldások, melyek alkalmazásával növelhető a munka hatékonysága, automatizálhatók a folyamatok, megszüntethetők a szűk keresztmetszetek és új szolgáltatások vezethetők be.

 

Források:

Időtúllépés
Lejárt munkamenet